Kvarka

Kvarka – en lömsk sjukdom

2013-03-19 Kvarka är en smittsam sjukdom som i värsta fall kan vara livsfarlig för hästen. Det är en anmälningspliktig sjukdom och stallet ska isoleras vid ett misstänkt utbrott.

Kvarka orsakas av bakterien Streptococcus equi och smittar via direktkontakt, det vill säga om hästarna rör vid varandra, dricker ur samma vattenhink eller om du hanterar en smittad häst och sedan går till en annan häst utan att byta kläder och tvätta dig emellan. Det är snoret som smittar och kvarka kan spridas via luften om hästen hostar och snoret flyger iväg mot en annan häst. Däremot måste hästarna vara ganska nära varandra för att det ska smitta.

– För att undvika att smittan sprids mellan olika hästar bör varje häst ha egen personlig grimma och grimskaft. Tänk på hur hästarna behandlar grimskaften – de tuggar och biter på det, säger Göran Åkerström som är chefsveterinär på Svensk Travsport och ordförande i Hästnäringens Smittskyddskommitté.

De vanligaste symtomen på att hästen insjuknat i kvarka är snor, hosta, svullna lymfknutor och att hästen får svårt att svälja. Den brukar också få feber så ett bra tips är att regelbundet ta tempen på din häst. Då lär du dig vilken normaltemperatur den har och du kan snabbt upptäcka om din häst har en infektion i kroppen.

– Sjukdomsbilden ser inte alltid så klassisk ut, kvarka kan ibland likna en lättare förkylning. Man bör ta prover vid luftvägsinfektioner för att inte missa kvarka hos de första hästarna innan det spritt sig vidare till ännu fler hästar. Sjukdomen går att stoppa genom att isolera de första hästarna och varna besökare att man misstänker att smittan finns i stallet, Gittan Gröndal, tf statsveterinär vid Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA.

Ett bra sätt att motverka och förebygga smitta är att använda sig av karantänstall. När det kommer en ny häst till stallet får den bo avskilt i ungefär tre veckor innan man släpper in den bland stallets övriga hästar. Det är inte alltid som man har två stall, men ett sätt att isolera nya hästar är att använda sig av uteboxar som man har en bit från det ordinarie stallet. Även när hästar är sjuka så kan det vara bra att ha ett karantänstall eller boxar. Så fort en häst visar sjukdomssymptom ska den isoleras.

Om kvarkan bryter ut i ditt stall är det genast isolering som gäller. I ett stall som är isolerat gäller reglerna att kläder och skor ska bytas så fort man lämnar stallet och händerna ska tvättas med ett desinficerande medel. Stallet ska först vara isolerat i en till tre månader eller tills alla hästar har tillfrisknat och sedan ska det vara isolerat i ytterligare minst 20 dagar efter det att sista hästen tillfrisknat.

Läs mer om kvarka via länken Sant och falskt om kvarka

Lisa Persson
lisa.persson@travsport.se
Foto: Johan Pringle

Visa kommentarer

Nyhetsarkiv

Senaste inlägget från våra bloggare på Unga Travet

Michelle Belsing

Michelle Belsing

Första snabbjobbet med Elton :)

2015-02-26

johanna, bloggare

Hästskötarbloggen

Till start

2014-11-19

hanna odder blog

Hanna Odder

Debuten

2015-03-13

molly, bloggare

Trav med Molly

Oups...

2015-03-20

matilda Persson

Skogsrusset

Hagmyren 22 mars

2015-03-22

alice blogg

Gymnasiebloggen

Veckans sista dag

2015-03-22

Josefin Johansson

Unga B-tränarbloggen

Vilodag

2015-03-26

olivia angermayr

Olivia♥Trav

Årsdebut snart & Sthlm i helgen!

2015-03-27

nathalie ling

Montébloggen

Resultat Romme 27/3-15

2015-03-27

hanna holmberg

Hanna Holmbergs

2 raka, Årsdebut, prao

2015-03-22

mette blogg

Hippologbloggen

Praktik på Kanal 75

2015-01-08